top of page
  • Johan Sääf

Ett system så magnifikt att det bländar

Ett system så magnifikt så att det bländar handlar om trillingarna Clara, Matilda och Sebastian.1989 föds trillingarna på ett sjukhus i Lund. Först kom Sebastian, sedan kom Clara, sedan kom Matilda, sedan kom en hemlighet. Åtskilliga år senare beger sig syskonen till goegrafiskt helt olika platser - London, Påskön och Berlin/Västerbotten.

Amanda Svensson är född i Malmö 1987 men är numera bosatt i England. Hon är författare, kulturskribent och översättare och debuterade 2008 med Hey Dolly. Romanen Välkommen till den här världen ledde till såväl nominering till Augustpriset 2011 som nominering till DN:s kulturpris i kategorin litteratur 2012.

Hennes nya roman heter Ett system så magnifikt att det bländar. Lång och krånglig titel som jag har lite svårt att komma ihåg. Lång och krånglig gäller faktiskt hela boken. Den är 548 sidor lång och ibland väldigt förvirrande.

Matilda har bosatt sig i Berlin men är på semester i Västerbotten. Hon våndas tillsammans med pojkvännen och hans dotter. Familjelivet känns problematisk och förvirrande. Clara har, efter att fått sparken rest till Påskön, så långt bort man kan komma, och tvingas utmana sina fobier. Hon skall intervjua ledaren för en liten grupp som inväntar jordens undergång. Istället dras hon in i kretsen runt ledaren. I London har Sebastian fått en tjänst på ett mycket skumt forskningsinstitut. Man forskar på hjärnor, abnorma hjärnor. Syftet är dock oklart. Sebastian blir befordrad och får ta hand om en patient, Laura, som förlorat sitt tredimensionella seende. Han får även ta hand om en apa med osedvanligt hög moralisk kompass.

Ledtrådar dyker upp och försvinner hela tiden. Cikador, poeten Philip Larkin, ett porträtt av Francesca Woodman återkommer, och även ett antal märkliga kopplingar mellan människor som kanske inte borde känna varandra. Allt verkar hänga samman. Det kanske finns ett magnifikt system bakom alltsammans. Är det Corrigan, Sebastians chef som står bakom? Jennifer Travis, Sebastians kollega och hjärnforskaren med alla cikador jagar svaren. Hon ska knäcka koden. Det finns så många mysterier att lösa, så många frågor behöver besvaras.

Jag kan inte påstå att jag tycker att alla konstigheter får sin förklaring i boken, men efter hand knyts nästan alla människor ihop. I första hand är detta en familjeroman om band inom familjen som tänjs men ändå hålls ihop trots alla påfestningar.

Amanda Svensson har i boken byggt upp ett eget universum. Otroligt fyndigt, rolig och underhållande roman. Jag såg i en intervju att hon alltid varit fascinerad av hjärnan. När jag läser boken förstår jag det. Det förekommer infallsvinklar på den mänskliga hjärnan som jag inte tänkt på eller ens hört talas om.

Ett system så magnifikt att det bländar

Recensent: Johan Sääf

Författare: Amanda Svensson

Förlag: Norstedts

Utgivningsår: 2019

Antal sidor: 548

11 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page