top of page
  • Anders Filipsson

Löpa varg

Kerstin Ekman föddes 1933 och växte upp i Katrineholm. Hon debuterade 1959 med detektivromanen 30 meter mord och många fler i samma genre följde. Bland annat belönades hon med Expressens Sherlockpris. Under 1970- och 80-talen skiftade Ekman genre när hon skrev serien Kvinnorna och staden som består av fyra noveller som skildrar omvandlingen av Katrineholm från ett stationssamhälle till en modern industristad. Under denna period invaldes Ekman i Svenska Akademien som hon också lämnade 2018. Senare kommer ännu ett byte av fokus när hon börjar skriva kring norrländska motiv och människan som en del av naturen. Det är här vi hittar Löpa Varg som skildrar en åldrande jägares omvärdering av sitt liv. Den nominerades 2022 både till Sveriges Radios romanpris och Nordiska rådets litteraturpris.

Romanen handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, skogsägare och jaktledare som ser tillbaka på sitt liv och alla beslut han fattat kring djur och natur under fyrtio år som anställd på Skogsstyrelsen. Redan i bokens första stycke tänker Ulf att han dödat många djur. Han tänker inte skjutit, fällt eller nedlagt många djur. Ordvalet förebådar romanens vändpunkt.

Ulf sitter ensam i sin gamla husvagn mitt i vinterskogen, vid fötterna ligger den åldrade hunden. Plötsligt uppenbarar sig en stor varghanne. Den rör sig majestätiskt med självklar rätt till sitt revir. Ulf blir så ockuperad av mötet med vargen att han inte ens vill dela sin upplevelse med Inga, sin fru, som han annars berättar allt för. Ulf är förvånad över sitt eget beteende. Ekman låter oss ana vad hans ovilja bottnar i. Upplevelsen blev en stark stegring för Ulfs redan påbörjade men omedvetna omvärdering av sitt liv. Nu är han är rädd att hans rena känsla av mötet med varghannen ska förminskas, tas ifrån honom, om han berättar.

Med Ulfs stora kunskap frilägger han i sina tankar kring vargens levnadssätt och avsikter för läsaren. Vi kommer nära vargen och Ekman skapar på så sätt skickligt en förståelse för naturen. Ekman ställer frågan vem som har rätt till naturen.

Ulfs svar verkar länge vara att naturen har rätt till sig själv. Frågan ställs på sin spets när en ursinnig Ulf uppdagar ett jaktbrott. I rasande iver letar han upp brottslingen och står i begrepp att utdela straffet. Samtidigt som Inga står stadig som en fura i sin uppfattning minns han faderns behandling av honom själv som ung oförsiktig jägare. Men det starka mötet med vargen finns kvar när han tvingas välja vem han är lojal med. Vargen eller människan.


Betyg 6 av 10

Recensent Anders Filipsson

Författare Kerstin Ekman

Förlag Albert Bonnier

Utgivningsår 1921

Antal sidor 180

7 visningar0 kommentarer

Kommentare


bottom of page