top of page
  • Johan Sääf

Andra Stället

Andra stället är en roman av Rachel Cusk. Rachel Cusk är född i Kanada men bor sedan flera år i England. Hon slog igenom stort med sin triologi ”Konturer”, ”Transit” och ”Kudos”.


Hon använde där en lite annorlunda berättarteknik. I centrum var jaget, men enbart för att låta de människor jaget mötte berätta. Jaget var ändå underordnat. I den nya boken ”Andra stället” är det jaget, kallad M som berättar. Hon gör det som ett långt brev eller mer som en lång monolog. Bokens direkta mottagare, vars namn allt som oftast stoppas in mellan raderna, är Jeffers – en karaktär som aldrig avslöjas vid mer än sitt namn.

Den korta romanen handlar om hur den berömde konstnären L tillsammans med sin vackra ledsagerska, Brett, under en tid bosätter sig i en avlägsen stuga som tillhör berättarjaget M och hennes make Tony. Titeln syftar i första hand på den där stugan som ligger på familjens ägor på marsklandet. Det mesta av romanen består av M:s redogörelse för händelseförloppet. Men genom denna subjektiva skildring blir nämligen M:s egna förväntningar och sin vilja att ställa livet tillrätta. M är besatt av L. Hon har sett hans tavlor på en utställning i Paris. Hon tycker att tavlorna talar till henne och även inger ett släktskap med L. Hon vill till varje pris ha den framgångsrika mannens erkännande.

Allt blir dock fel från början. L anländer med Brett. Superkvinnan, hon som klarar allt och genast ställer M i dålig dager. Dottern Justine, som är på besök och hennes tyske pojkvän Kurt flyttar efter vissa diskussioner in i stora huset tillsammans med hennes föräldrar i stället för att spendera tiden i den mindre stugan. Tillsammans bildar dessa 3 par en grund för diskussioner om konst, föräldraskap etc.

L är en stor konstnär på många sätt. Han är dock inte intresserad av M. Han målar hellre av Justine och Tony. M ignorerar han. De få samtal de hinner ha resulterar ofta i att hon springer därifrån gråtande. Han behandlar henne nedlåtande och han baktalar M. Till Kurt har han sagt att skall knäcka M’s vilja. M är alltid ett steg före de andra, hon blir sur om det inte blir som hon vill. Hon funderar mycket kring sig själv och de förhållanden hon har. Framför allt förhållandet till Tony och Justine. Hon vet att L är misogyn, på samma sätt vet hon att hans konst är oumbärlig för henne. När han slutligen ska måla av henne hamnar hon i extas. Är hon kär i honom? Kanske inte. Hon är osäker på sig själv. Som t ex ”Till och med min mor bestämde sig för att tycka om mig ett litet tag”. Få böcker som jag läst där texten flödar på ett naturligt sätt som i den här boken liksom i hennes tidigare trilogi.


Det andra stället

Recensent: Johan Sääf

Författare: Rachel Cusk

Översättning: Niclas Hval

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsår: 2021

Antal sidor: 177


11 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page