top of page
  • Johan Sääf

Vår älskade


Isma lämnar England för att studera i USA. Det är något som hon alltid drömt om. Samtidigt lämnar hon efter sig sin familj, brodern och systern, de yngre tvillingarna.

Romanen handlar om hur det är att leva som muslim i dagens samhälle. Den beskriver den starka kärlek som finns mellan syskonen och de val de gör som de måste leva med.

Kamila Shamsie föddes i Karachi men bor i London. Vår älskade är hennes åttonde bok och för den mottog hon 2018 års Women's prize for fiction. Romanen bygger på Sofokles tragedi Antigone.

Romanen kretsar kring Isma och hennes yngre tvilling syskon, Aneeka och Parvaiz. De är alla uppvuxna i London. Isma har länge fungerat som mamma för de båda tvillingarna. Modern är död och deras far är försvunnen, troligen dömd och avrättad för terrorbrott. Inblandade aktörer i övrigt är Storbritanniens första muslimska inrikesminister, Karamat Lone, och hans mer eller mindre misslyckade son Eamonn. Romanens Karamat Lone är den moderata muslim som varje västerländsk demokratiskt parti vill svänga sig med. Som Isma uttrycker det i boken när han tillträder ”Allt kommer att bli värre nu” samt ”Nu måste han bevisa att han är en av dem, inte en av oss.”

I USA träffar Isma Eamonn, en charmig ung man som hon känner igen som inrikesministerns son, som för länge sedan tillhörde den pakistanska minoriteten i området de växte upp i. De blir vänner. Efter återkomsten till London blir Eamonn indragen i en kärlekshistoria med Ismas syster Aneeka. Hon vill ha Eamonn's och ytterst naturligtvis Lone's hjälp för att få hem brodern Parvaiz som rekryterats till IS och rest till kalifatet i Raqqa. Han har blivit rekryterad genom vaga löften om information om fadern från dennes vänner. Fadern är någon som speciellt Parvaiz saknar och längtar efter. På plats på IS mediaenhet kommer dock den grymma verkligheten ifatt Parvaiz i form av avrättningar som halshuggningar etc. Han förstår även att fadern inte var den person han trott. fadern är inte den hjälte som Parvaiz har drömt om. Han övergav helt enkelt familjen, något Parvaiz nu känner att han själv har gjort. Han beslutar sig för att försöka ta sig hem. Det blir Aneeka som skall försöker få hem honom - Isma, deras storasyster, på stipendium i USA väljer istället att samarbeta med myndigheterna.

Men för Parvaiz är allt redan kört. För Aneeka, som är lojalare mot sin familj än det land hon förväntas vara lojal mot blir det en kamp för värdighet både för sig själv som för Parvaiz. För alla inblandade är det förstås redan för sent. Enligt den grekiska tragedins spelregler har de medverkande bara att fullfölja sina öden mot den slutgiltiga katastrofen.

Inte nog med att boken är spännande, trots att man redan vet att allt slutar i katastrof.”Vår älskade” behandlar även ett svårt ämne med naturlighet. Språket är skarpt. Man får en känsla av hur det är att leva som muslim i Storbritannien. Det som förvånar mig är hur enkelt det verkar vara att rekrytera till IS. Men rekryterarna, för det är ju vad dom är, är skickliga att spela på känslorna. Läs den.


Titel: Vår älskade

Recensent: Johan Sääf

Författare: Kamila Shamsie

Översättning: Ylva Mörk

Förlag: Polaris

Utgivningsår: 2017

Antal sidor: 286


44 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page