top of page
  • Anders Filipsson

Tisdagarna med Morrie

Uppdaterat: 23 feb.

Mitch Albom är född 1958 och har många strängar på sin lyra. Han växte upp med judiska föräldrar och två syskon i New Jersey. Albom livnärde sig tidigt som pianospelare på nattklubbar i New York. På dagarna var han kolumnist i den lokala veckotidningen Queens Tribune och på så vis fick han inträde till en journalistutbildning. Efter utbildningen blev han en alltmer uppskattad sportjournalist på flera tidningar. Efter att ha skrivit flera böcker om sport kom hans genombrott, Tisdagarna med Morrie, 1997. Romanen är självbiografisk och idén fick Albom när han bläddrade mellan tevekanaler och fick se sin gamle lärare i ABC News Nightline 1995. I programmet berättade hans sociologiprofessor om sin förestående död i ALS. Albom tog kontakt med Morrie Schwartz och träffade honom varje tisdag fram till hans död. Tisdagarna med Morrie trycktes inledningsvis i liten upplaga och levde länge under etablissemangets radar. Successivt fick fler upp ögonen för romanen efter ett omnämnande i The Oprha Winfrey Show. Så hamnade den strax på New York Times bestsellerlista i 205 veckor. Boken har nu sålts i över 20 miljoner exemplar och översatts till 45 språk.

Romanen skildrar de samtal som Albom hade med Morrie Schwartz varje tisdag under det halvår som återstod av hans liv. Albom beskriver sig som en karriärist utan kontakt med sina känslor och verkliga värden i livet. Hans utveckling genom romanen beror främst på att Morrie ser Albom och älskar honom. På samma sätt som han gjorde många år tidigare när han var lärare till Albom. Morrie delar med sig av sin livsvisdom vilket får Albom att skämmas över sin egoistiska livshållning. Umgänget med Morrie kontrasteras med Alboms problematiska relation till sin bror som har tagit avstånd från honom. Tyvärr saknar denna del av skildringen gestaltning vilket gör den alltför ytlig utan att beröra. Jämfört med författarens starka skildring av Morries värme och närvaro faller skildringen av relationen till brodern platt.

Den ohejdbara sjukdomen ALS beskrivs ganska ingående och lämnar inte läsaren oberörd. Sjukdomen förstärker och tydliggör Morries önskan att leva fullt ut till slutet men också acceptera det faktum att döden är en del av livet.

Tyvärr blir boken i långa stycken en trist uppräkning av självklarheter kring livet och vad som är viktigt. För mig är det obegripligt att den sålts i miljontals exemplar. Dessutom märks det att boken skrivits i författarens tempo som sportjournalist. Romanen kunde gott bearbetats mer för bättre resonemang kring alla livsvisdomar. Ändå berörs jag och stäms till eftertanke men något nytt tillför den inte.



Mitt omdöme 6 av 10

Recensent Anders Filipsson

Författare Mitch Albom

Översättning Kerstin Hallén

Förlag Forum

Utgivningsår 1997

Antal sidor 183

62 visningar0 kommentarer
bottom of page