top of page
  • Anders Filipsson

Återstoden av dagen

Efter Begravd jätte har jag nu läst Kazuo Ishiguros prisade genombrottsroman Återstoden av dagen. Det finns beröringspunkter i båda verken kring Ishiguros sätt att skriva och hans upptagenhet vid minnets betydelse för vår existens. Han

skriver också här ordkargt, neutralt och närmast lakoniskt. Hans gestaltning är precis med utelämnade känslobeskrivningar. I Återstoden av dagen tvingas läsaren omedvetet att tillföra känslostormar. Det skapar ett starkt engagemang och driv i läsningen. Berättelsen är tät av plantonisk kärlek och försummade livsval. Ishiguro förstår att ge läsaren en viktig roll för att berättelsen ska bli hel.

– Handlingen utspelar sig när Lord Darlingtons butler Stevens minns sitt 1930-tal. Stevens ger sig ut på sin första semesterresa som obönhörligt och närmast hänsynslöst konfronterar honom med det England Lorden och hans egen lojalitet skyddat honom från. Han tvingas inse att både han själv och hans far, också han en butler, levt förkrympa liv. Det är smärtsamt när man förstår att Stevens trots nya insikter inte förmår att ifrågasätta sitt liv. Ishiguro låter oss ana att det finns ett annat liv för den gamle butlern, om så bara för återstoden av dagen. En spillra av sitt liv han inte vågar fånga. Romanen är gränslöst sorglig och säger oss något om svårigheten att åldras i en föränderlig värld. Stevens far slapp att ställas inför möjlighet till förändring. Stevens själv skonades inte när den nya tiden välde in över Storbritannien efter andra världskriget.

– Romanen är inte bara en dyster historia. När Ishiguro för romanen försiktigt framåt roar han också med brittiska underdrifter som både Stevens och Lorden bibringar läsaren. Jag ler när Lorden ska gjuta olja på vågorna inför fransmännens furiösa hat till tyskarnas illdåd under första världskriget och säger ”en viss bitterhet är naturligtvis oundviklig men å andra sidan …”.

– Jag blev ganska tagen av boken medan filmen, i regi av James Ivory, som följer boken väl är skickligt gjord och gripande men lämnar mindre över till min egen tolkning med filmens ansiktsuttryck och suggestiva musik som effektiva hinder. Min rekommendation är därför att läsa boken i första hand.


Återstoden av dagen

Recensent Anders Filipsson

Författare Kazuo Ishiguro

Översättning Annika Preis

Originaltitel The Remains of the Day

Förlag Wahlström & Widstrand

Utgivningsår 1989

Antal sidor 298

14 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page