Den svavelgula himlen är en roman av Kjell Westö. Kjell Westö, född 1961 i Helsingfors är en finlandssvensk författare. Han debuterade som poet år 1986, men övergick snabbt till att skriva noveller och romaner. Han har bland annat fått Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris.
Romanen utspelar sig i Helsingfors. Jag har tidigare läst romanen Tritonus som utspelar sig i den finländska skärgården. Huvudpersonen i den här romanen är en mindre framgångsrik författare. Parallellerna mellan Kjell Westö själv och huvudpersonen är uppenbara. Förutom då att Kjell Westö själv får sägas vara mer framgångsrik. Dessutom får man aldrig något namn på huvudpersonen.
Huvudpersonen i romanen växer upp under 60-talet i Helsingfors. Han kom att bli vän med överklassfamiljen Rabell som bodde i en ståtlig villa i närheten av hans föräldrars sommarstuga. Först var det sonen Alex som han har ett komplicerat förhållande till, men senare även lillasystern Stella. Familjen kom att påverka huvudpersonen hela livet på gott och ont. Stella kommer att från och till under lång tid vara det stora förhållandet. Någon han inte kan vara utan, men inte heller kan hålla fas vid. Istället sårar man varandra genom sina val av partners. Alex är den framgångsrika och ibland något skrupelfrie köpmannen. Man kan uppleva att huvudpersonen hyser ett allt större förakt för det liv syskonen lever.
Runt dessa finns det ett antal personer kopplade till dessa som vi även får följa genom åren. Linda Vogt som huvudpersonen har sällskap med under en tid. Krister Touminen, homosexuell präst och JaJo, Jan-Roger Johansson, en fruktad vän till Alex som huvudpersonen har svårt för. Svärtan i boken är tydlig. Alltefter som åren går och det blir alltfler mörka incidenter börjar jag undra om det är någon som är lycklig. Alla bär på mörka trauman och hemligheter. Så trots att jag tycker att kunde få finnas lite ljusa stunder är boken mycket läsvärd.
Den svavelgula himlen.
Recensent: Johan Sääf
Författare: Kjell Westö
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 217
Antal sidor: 475
Kommentare