top of page
  • Johan Sääf

Löpa varg - Kerstin Ekman 3 av 5

Löpa Varg är en roman av Kerstin Ekman. Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge församling i Östergötland, är en svensk författare och tidigare ledamot av Samfundet De Nio samt tidigare ledamot av Svenska Akademien. Hon har till delats ett antal stora priser och hon har i flera böcker behandlat ämnen som berör naturen och samspelet mellan människa och naturen,


Titeln, Löpa varg‚ betyder att bli ett med djuret. Var går gränsen mellan människa och djur? Den här romanen handlar inte bara om människa/natur utan även om manligt åldrande. Huvudpersonen har jagat sedan barnsben och under åren som anställd avverkat stora skogsarealer utan hänsyn till den biologiska mångfalden. Vändpunkten kommer den dag han fyller 70. Han siktar en varg från sin lilla husvagn i skogskanten. Han ser vargen, långt skarpare än kikarens upplösning egentligen medger. Upplevelsen påverkar honom starkt och återkommer senare i minnesbilder. Han fantiserar om vargen, hur den rör sig, hur den tar ett byte, hur den förföljer en hona. Huvudpersonen lider av att inte kunna allt han tidigare kunde. Manligheten sitter i kroppen och när den sviker vet han inte vad han ska ta sig till. Han ser förundrad hur hans hustru fyller sin pensionärstillvaro med mening: hon har varit språklärare, nu är hon ständigt verksam med olika sysslor. På samma vis är Ekmans ”Löpa varg” ingen enkel historia om en gammal jägare, utan en berättelse om en man som vid slutet av sin levnadsbana funderar över vad han har arbetat med under hela sitt yrkesverksamma liv och ser att det är människan som gjort den största skadan. Människan har inte förmått se verkligheten, hon har inte haft respekt för alla andra varelser som också har ett hem på jorden.

I slutet, där romanen övergår mer till en kriminalroman väljer Ulf, huvudpersonen, att skydda en vän som begått ett jaktbrott. Varför? Är han lojal med mänskligheten? Eller beror det på att det inte var den person han trodde som begått brottet. Något att fundera på.

Romanen har ett enkelt upplägg, men Kerstin Ekman skriver trovärdigt och intressant om människan och samspelet med naturen.


Löpa varg

Recensent: Johan Sääf

Författare: Kerstin Ekman

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsår: 2022

Antal sidor: 179

5 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page