top of page
  • Johan Sääf

Omständigheter

Uppdaterat: 8 feb. 2023

Omständigheter är en roman av Annie Ernaux. Hon är en fransk författare, professor i litteratur, född1940. Hon har tilldelats ett antal olika priser, men senast fick hon Nobelpriset i litteratur 2022.


Omständigheter handlar om hennes illegala abort som hon gjorde i början på 60-talet. Boken är alltså självbiografisk, som flera av hennes böcker har varit.

Romanen börjar när huvudpersonen besöker en vårdmottagning i på 90-talet för att få svar på ett HIV-prov. Hon upplever att känslan är densamma där hon sitter och väntar på svar som när hon väntade på en läkarens dom 1963. Hon börjar beskriva sina upplevelser i samband med graviditeten och den senare aborten. Hur människor som hon kommer i kontakt med reagerar när hon berättar att hon vill göra abort. De flesta reagerar med avståndstagande eller skräckblandad nyfikenhet. Till och med i denna situation märker hon av klasskillnaderna. Hon behandlas bättre när läkarna förstår att hon är student (lika som dom). Männen upplever hon ser henne som en slampa eftersom hon är gravid.

Det första som slår mig när jag läser är hennes direkta språk. Den är medvetet opersonlig och osentimentalt. Inga onödiga omskrivningar. Jag hajar till lite i början men vänjer mig. Jag kan dock inte sluta fundera på vad anledningen är? Är det ett sätt att skala bort allt och bara behåll det väsentliga eller är det ett sätt att låta läsaren ”tänka själv”. Det är intressant att Ernaux använder den självbiografiska formen, det vill säga sig själv och sin livshistoria som underlag för att beskriva klass- och könsförtryck. Vad är det hon skriver? Är det litteratur eller sociologi eller en blandning? Jag tyckte boken var intressant. Det var lite skönt med en bok i hanterligt format, 127 sidor istället för t ex Knausgårds mastodontverk.


Omständigheter

Recensent: Johan Sääf

Författare: Annie Ernaux

Översättare: Maria Björkman

Förlag: Norstedts

Utgivningsår: 2022

Antal sidor: 127

6 visningar0 kommentarer
bottom of page