top of page
  • Johan Sääf

Shuggie Bain


Shuggie Bain är en roman av Douglas Stuart. Det är en debutroman och belönades med Bookerpriset. Stuart är född i Glasgow, men bor numer i New York.

Boken påminner mycket om Stuarts egen uppväxt i Glasgow. Huvudkaraktären ”Shuggie” är den yngste av tre syskon, som växer upp med en ensamstående och alkoholiserad mamma under fattiga förhållanden i Glasgow på 80- och 90-talet. Det är ingen lätt period att växa upp i. Mycket av industrin och ekonomin har kollapsat i Margaret Thatchers Storbritannien. Speciellt för de sämst ställda. Glasgow har fallit ner i fattigdom. Det är en stad som andas depression, nedlagda gruvor och industrier. Det som återstår är arbetslöshet, droger, alkohol och moralisk upplösning. Fattigdomen tar sig uttryck i trasiga tänder, bidragskuponger och smutsiga miljöer. Precis som Glasgow är även familjen Bain på väg utför. Man har tappat all framtidstro. Oavsett hur familjen försöker flytta till bättre omgivningar förföljer deras arbetar bakgrund dem. Koldammet ligger svart överallt där de flyttar. Svart är även skildringen av bröderna Shuggie och Leeks, deras storasyster Catherine (som snabbt flytt till Sydafrika) och deras mamma Agnes.

Romanen heter ”Shuggie” och han är naturligtvis en centralpunkt. Men det är hans mamma, Agnes, som det mesta kretsar kring. Hon är en vacker och välvårdad kvinna. Hon har en stark personlighet, är vass i repliken och styr sin familj med järnhand. Hon har varit gift två gånger. Hennes första make var en tråkig katolik, som hon lämnar och den andra protestant som lämnar henne. Agnes öde är att hon dricker. All uppmärksamhet och ambition går till att skaffa öl och sprit. Om inte syskonen själva smusslar undan några slantar av bidragen blir det ingen mat, utan en sexpack Special Brew och vodka. De få lyckliga stunder när mamman går på AA eller har stadigt sällskap går snabbt över liksom de få tillfälliga framtidshopp man får genom att försöka byta miljö. Allting blir sig ändå likt. Männen utnyttjar och förnedrar Agnes hela tiden. Shuggie är inte heller som andra. Han älskar sin docka. Ingen bland skolkamraterna eller grannarna låter honom heller glömma det. Dock är homosexualiteten inget huvudtema i boken. Det är Agnes och hennes drickande och en familj i förfall. Trots Agnes manipulerande är Shuggies kärlek och omsorger om sin mamma total. Hon måste skyddas, även om han får gå igenom all tänkbar förnedring för hennes skull. Allt plågsamt detaljerat beskrivet. Det är en intensiv berättelse som berör.


Shuggie Bain

Recensent: Johan Sääf

Författare: Douglas Stuart

Översättning: Eva Åsefeldt

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsår: 2020

Antal sidor: 461

45 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page