top of page
  • Anders Filipsson

Skynda att älska - Alex Schulman

Uppdaterat: 23 feb.

Alex Schulman föddes 1976. Han är en medieprofil med ett utmanande tilltal. Bland mycket annat har han varit kolumnist i både Aftonbladet och Expressen, han ledde dokusåpan Paradise Hotel 2010 och han startade den prisbelönade podcasten Alex & Sigge 2012 tillsammans med Sigge Eklund.

Den sänds fortfarande med en halv miljon lyssnare varje vecka.

Schulman debuterade med den självbiografiska romanen som är föremålet för min recension. Skynda att älska från 2009. Därefter har han skrivit ytterligarare tre självbiografiska romaner. Den senaste Bränn alla mina brev från 2018 filmatiserades 2022.

I Skynda att älska speglar Alex Schulman sig själv i sitt förhållande till sin åldrande far, den kände och koleriske teveproducenten Allan Schulman. Vi får följa den vuxne Alex från hans omedvetna rädsla för att ens tänka på sin far till att han med hjälp av en terapeut vågar minnas alltmer. I minnena blottlägger han kärleken mellan dem och det trauma som Allans död innebar för honom. Alex längtan efter sin far är fint skildrad och är det främsta ärendet i romanen. Ändå fastnar jag än mer för den omsorgsfulla skildringen av Allans åldrande och tilltagande ångest. Alex gestaltar Allans rädsla för döden men främst hans sorg kring det kroppsliga förfallet som successivt tar ifrån honom hans möjligheter att vara den han vill i kretsen av sin familj. Vi förstår att Allan tyngs av en sen insikt. Det är kärleken som ger livet mening och innehåll inte prestige och arbetsliv. Under ytan finns det faktum att Allan var 57 år gammal när Alex föddes och att han har en tidigare familj med betydligt äldre barn. Den tidigare familjen finns bara perifert med i romanen och Allans egna tankar på de äldre barnen finns inte alls med. Vi anar att Allan inte alltid var en kärleksfull far i sitt tidigare äktenskap men nu kämpar för att ta igen skadan medan tiden rinner ifrån honom samtidigt som livet ’mörknar minut för minut’.

Ändå förstår man att Allan har sett och älskat Alex. När jag läser skildringen av Allan vill jag så gärna kunna gripa in och ge honom krafter att ännu några år kunna genomföra sin egen instiftade och årliga tävling med sina yngsta barn, Coca Cola Cup.


Mitt omdöme 7 av 10

Recensent Anders Filipsson

Författare Alex Schulman

Förlag Månpocket

Utgivningsår 2009

Antal sidor 228

21 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page