top of page
  • Anders Filipsson

Styr din plog över de dödas ben

Uppdaterat: 23 feb.

Olga Tokarczuk är en av Polens främsta och populäraste författare. Hon är rikt prisad och utgiven på ett stort antal språk. 2018 fick hon både Man Booker International Prize och Nobelpriset i litteratur. När hon får Nobelpriset blir hon glad och säger; det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag kommer från Centraleuropa, och det här är ett bevis på att den centraleuropeiska litteraturen fortfarande har något viktigt att berätta för världen. Hennes hittills viktigaste litterära verk är tegelstenen Jakobsböckerna. Det är en historisk roman som följer den judiska rörelsen frankismens uppgång från mitten av 1700-talet. Tokarczouk säger att hon med boken vill ställa Polacker ansikte mot ansikte med sin historia och inte blunda för dess hemskheter, som slavhandel och antisemitiska förföljelser. Förutom alla hyllningar har hon även fått utstå drev på nätet för Jakobsböckerna.

När Yvonne Ihmels intervjuar Tokarczuk 2011 berättar hon att hon ända sedan barndomen sörjt över djur som farit illa och aldrig kunnat vänja sig vid tanken på att en katt eller en hund inte skulle vara lika viktig som en människa. Även om Janina, huvudpersonen i romanen Styr din plog över de dödas ben, nog har de karaktärsdrag som krävs för att kallas djurättsaktivist så går inte Tokarczuk så långt i intervjun. Ändå känns det att temat ligger författaren nära då hon förstärker det genom att låta ett citat av William Blake inleda varje kapitel. Tokarczuk berättar i samma intervju att Blake varit mycket engagerad i djurens liv och att han i boken tjänar som symbol för Outsidern. I boken finns förutom huvudpersonen en rad andra karaktärer som gott och väl lever upp till samma epitetet. Tokarczuk mejslar ut sina enslingar med humor. Ibland med kärlek och ibland med intensivt ogillande beroende på deras förhållande till djuren.

Även om djurens rätt är bokens huvudtema så griper beskrivningarna kring hennes enslingar tag hårdare. Här är berättelsen mer mångbottnad och öppen. En växande kärleksrelation beskrivs t ex så subtilt att jag först efteråt inser att enslingarna har ett kärleksliv om än inkapslat. Jag tycker inte Tokarczuks val att driva fram berättelsen som en deckare är särskilt lyckad. En serie mord som polisen försöker lösa distraherar mer än den skapar intresse. Bättre hade varit om författaren skapat mer förståelse kring sina enslingar. Ändå är berättelsen kring enslingarna det som gör boken värd att läsa.


Mitt omdöme 5 av 10

Recensent Anders Filipsson

Författare Olga Tokarczuk

Förlag Bonnier Pocket

Utgivningsår 2020

Antal sidor 259


26 visningar0 kommentarer
bottom of page