top of page
  • Johan Sääf

Tiken

Uppdaterat: 8 feb. 2023

Tiken är en roman av Pilar Quintana. Pilar Quintana är född 1972 i Cali, Colombia. Hon debuterade 2003 och utsågs då till en av Sydamerikas främst unga författare. Hon har tilldelats Alfaguarapriset och för Tiken vann hon brittiska PEN-priset och nominerades till National Book Award.

Romanen handlar om Damaris, som bor på den colombianska stillahavskusten omgiven av en oförlåtande djungel och ständiga översvämningar. Hon lever i ett barnlöst förhållande tillsammans med fiskaren Rogelio. Att hon är just barnlös är till stor sorg och känsla av skam för Damaris och det är väl därför hon accepterar att ta emot en hundvalp av en vän, en tik.

Hunden är dock en missräkning. Den är inte mottaglig för Damaris omsorger. Hon döper hunden till Chirlis efter den dotter hon aldrig fick. Hon arbetar med att ta hand om en släktings stora hus. En släkting som aldrig är där efter en tragedi. En tragedi där en till Damaris jämnårig son sveptes med av vågorna och dog. En tragedi som Damaris bevittnade och som hon aldrig blir fri från. Hon vårdar släktingens efterlämnade saker som ett minne.

Det är hunden som driver berättelsen framåt. En berättelse som innehåller ömhet och kärlek men också förräderi och framförallt skuld. En kamp mot den obarmhärtiga naturen och den allestädes närvarande döden. Samt en kamp mot en hund som går sina egna vägar. En mycket läsvärd bok. Jag tycker det är fantastiskt hur författaren har kunnat spinna på en i grunden ganska enkel historia om en hund.


Tiken.

Recensent: Johan Sääf

Författare: Pilar Quintana

Översättare: Annakarin Thorburn

Förlag: Ramus Förlag

Utgivningsår: 2017

Antal sidor: 106

8 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page