top of page
  • Johan Sääf

Triologin

Triologin är en roman av Jon Fosse.  Han tilldelades Nordiska Rådets litteraturpris 2015 för den romanen. Han tilldelades Nobelpriset i Litteratur 2023.


Romanen är som namnet antyder uppdelad i tre noveller. Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning. De har tidigare givits ut som separata noveller, med åtskilliga års mellanrum. Men här är det sammanställt som en helhet. Romanen utspelar sig i Norge för ungefär 100 år sedan. Huvudpersonerna är de samma i samtliga noveller, nämligen Alida och Asle.

I första novellen söker huvudpersonerna Alida och Asle efter husrum efter att blivit utslängda från det båthus där de bott. De söker sig till den större staden Björgvin för att få husrum. De får dock nej överallt. Kanske beroende på att Alida är gravid och paret är inte gifta. Påminner om Josef och Maria som letar efter husrum. Fosse är katolik och troende, så det finns referenser till bibeln på fler ställen. Till slut hittar de i alla fall ett husrum hos en hjälpfru och Alida föder ett barn, Sigvald. Hjälpfrun själv är spårlöst försvunnen. Liksom flera andra som motsatt sig paret och deras planer och bara försvinner.

I andra novellen är Asle på väg till Björgvin för att köpa ringar till honom och Alida. Han kallar sig dock inte Asle utan Olav och Alida kallar han Åsta. Han köper ett fint armband till Åsta och hamnar i sällskap med några andra på ett värdshus. Han blir igenkänd som Asle och anklagas av en gamling för mord. Då förstår man var alla försvunna människor tagit vägen. Asle hängs utan vidare.

I tredje novellen väljer Alida att leva med en främling men hör ständigt Asles röst och musik via naturen. Hon är för pragmatisk för att vara olycklig men väljer ändå självmord för att återförenas med den man hon alltid älskat.

Det som är speciellt med den här romanen är det karga, ordknappa och gammalmodiga språket. Det är oerhört sparsmakat och fullt av upprepningar. Det ger ett fantastiskt ordflöde (lite som rap) och precis som med rinnande vatten så är det bara att flyta med. Skildringen hoppar även mellan olika tidsplan, via drömmar och vakensyner. Det skapar en intensitet i romanen som är svår att slita sig ifrån. Väl värd att läsa.

 

Betyg: 8 av 10


Recensent: Johan Sääf

Författare: Jon Fosse

Översättare:  Urban Andersson

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsår: 2023 (2007, 2012. 2014)

Antal sidor: 190

9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page