top of page
  • Johan Sääf

Tritonus


Tritonus är en roman av Kjell Westö. Kjell Westö, född 1961 i Helsingfors är en finlandssvensk författare. Han debuterade som poet år 1986, men övergick snabbt till att skriva noveller och romaner. Han fick sitt genombrott med en svit romaner om Helsingfors. Han har bland annat fått Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Romanen beskrivs som en skärgårdsroman. En huvudperson är Thomas Brander, en uppburen dirigent, med en karriär på nedgång. Brander bygger ett hus, Casa Tritonus (Tritonus = musikterm) i skärgården där han ska tillbringa sina lediga tid mellan dirigentuppdragen. Som granne har han Lindell. Ytligt sett hans motsats. Lindell arbetar som psykolog och driver på fritiden ett band med namnet Rainbow som spelar på lokala tillställningar. Skall väl tilläggas att Lindell är en mindre duktig musiker i motsats till Brander.

Det som driver berättelsen är mötet och början till en vänskap mellan de här två. Dom lever helt olika som personer men har ända en hel del gemensamt. Thomas Brander är en uppburen dirigent med uppdrag över hela världen, men nu på nedgång. Yngre kollegor konkurrerar ut honom. Det gäller även hans senaste kärlek som lämnat honom för en yngre dirigent. Det har fått honom att fundera över livet och vad han egentligen håller på med. Reidar Lindell är däremot fast förankrad i bygden. Han är kurator på en skola i närheten. Hans fru har nyligen dött och det har tagit honom hårt. Han har en dotter som arbetar som läkare utomlands och som han får kommunicera via dator med. Man får följa de här två männen och deras samspel genom att vartannat kapitel ger deras input. Inget dramatiskt händer egentligen i boken. Brander ska på uppmaning av Lindell tala en ung man med dragning åt det högerextrema till rätta. En flyktingförläggning läggs ner. En ö brinner upp. Branders son och Lindells dotter kommer på besök. Musiken spelar en central roll i boken. Brander tänker hela tiden på de klassiska stycken han beundrar och har framfört. Vad han är kritisk till och vad han gjort bra. Han är musik och han är kulturmannen. Någonstans finns det ändå ett stänk av ”metoo”. Han försöker försonas med sitt öde och sitt liv när han vandrar runt ensam i sitt stora hus. Även för Lindell är musiken viktig. Fast då i form av populärmusik. Han har helt annat socialt nätverk än Brander i det lokala samhället. Jag är imponerad över hur väl deras förhållande till musiken beskrivs. Behållningen är ändå hur deras vänskap utvecklas över tiden.


Tritonus

Recensent: Johan Sääf

Författare: Kjell Westö

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Utgivningsår: 2020

Antal sidor: 382

6 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page